Kecy místo oslovení

Ke komunálním volbám.

V pražském metru se objevily první výzvy týkající se komunálních voleb.

Je zvláštní, že ODS svým zvoláním „Bolševická vládo, Praha není stádo!“ neoslovuje voliče, nýbrž „bolševickou vládu“ (upozorňuji, že nyní je to již vláda bolševicko-menševická, neboť se jí účastní i sociální demokracie). Dalo by se to ještě pochopit ve volbách parlamentních, proč ale v komunálních? Výzvu čtu sám jako vzkaz, že vlastně k té komunální politice strana nemá moc co říci, a tak se raději vymezuje jen vůči té celostátní.

Jednou ze dvou hlavních tváří společné kandidátky TOP 09 a hnutí STAN je Hana Marvanová, v některých aspektech osobnost se zajímavou pověstí. Své politické aktivity zahájila již v disentu, působí jako advokátka a vedla některé symbolické kauzy, angažuje se v protikorupčních a v protiklientelistických aktivitách. Poněkud kontroverznější byl na počátku své kariéry nyní kandidát na pražského primátora Jiří Pospíšil, který prošel již mnoha politickými funkcemi, v nichž se věnoval především legislativě.

Životopis Marvanové a Pospíšila by nabízel možnost, upozornit voliče na jejich právní erudici a přislíbit otevřenost budoucí radnice. Předvolební kampaň ale prostřednictvím těchto dvou aktérů slibuje „Profesionální řízení města – konečně!“. Na jaké zkušenosti z řídících funkcí v komunální politice zakládají Pospíšil s Marvanovou své přesvědčení, že by město právě oni – konečně – řídili profesionálně? Pospíšil byl dvakrát zvolen zastupitelem Plzeňského kraje a Marvanová byla v letech 1998–2002 zastupitelkou Městské části Praha 2. Přiznám se, že mi to na řízení více než milionové metropole nepřipadá dostatečné.

Tímto nepříliš ústrojně voleným heslem se trochu odhaluje, že za angažmá Marvanové a Pospíšila je především snaha dát na kandidátku známé tváře. Problém je v tom, že jak u Pospíšila, tak u Marvanové se tím zároveň bezděky upozorňuje i na jisté nesympatické aspekty politického turismu, úporné snahy „pořád u něčeho v politice být“, přesvědčení, že „bez nich by se to neobešlo“. Marvanová, která nyní kandiduje za STAN, působila v Občanském fóru, ODS a Unii svobody, aby následně prošla několikaměsíčním náměstkováním na ministerstvu spravedlnosti pod politickým krytím hnutí ANO a ministryně Heleny Válkové. Pospíšil stihl být členem Občanské demokratické aliance a následně i ODS. Do TOP 09 vstoupil v říjnu 2017, aby se mohl stát jejím předsedou již v listopadu stejného roku! K předsednictví si „odskakuje“ od europoslancování, a teď by si od obojího rád odskočil k primátorství Prahy. Takto si „profesionální řízení“ skutečně nepředstavuji.

30 6 2018 obr1

Carlo Carra. Composizione con figura femminile. 1915. Výřez. wikiart.org

publikováno: 30. 6. 2018

Datum publikace:
30. 6. 2018
Autor článku:
Jan Dlask

NEJNOVĚJŠÍ články


Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …