Politický talent z ANO

Server aktualne.cz uveřejnil rozhovor s místopředsedkyní hnutí ANO a středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou[1]. Z něj vystupuje do popředí něco, co lze skutečně nazvat autentickým politickým a zároveň i politologickým talentem.

Komunisté, podle Jermanové součást demokratického systému politických stran, jsou na základě jejích zkušeností z krajského působení údajně „… mnohdy pro modernější věci než třeba ODS“. Komunisti nerovná se staré časy, zapšklost a brzda rozvoje, někteří z nich jsou mladí a velmi aktivní a zajímají se o rozvoj nových technologií. Což o to, on i minulý režim se o rozvoj nových technologií v podstatě zajímal, pouze ale jen zajímal… V článku z jednoho z minulých čísel Respektu například stojí, že průměrné stáří člena KSČM je 77 let a že z 39 000 jejích členů je něco málo přes 1000 osob ve věku pod 40 let. Navíc pracovník ústředí KSČM redaktorovi časopisu sdělil, že v současnosti z dvacetiletých osob, kteří začnou být ve straně aktivní, tuto aktivitu naprostá většina do krátké doby ukončí. Problém je tedy v tom, že Jermanová dá spíše na své dojmy a ne na fakta a trendy.

To se ukáže v rozhovoru i o kousek dále: komunisti nejsou jen proruští a provýchodní, vždyť velmi podporovali celosvětové setkání Harley-Davidson v Praze s poukazem na to, že je vnímají jako přínos pro rozvoj turismu. To si skutečně komentář už nevyžaduje. Jermanová také například vyzývá kritiky její spolupráce s komunisty v krajské vládě k tomu, aby se „podívali do svých měst a obcí“ – protože i spousta z nich se o komunisty opírá, jen o tom nehovoří nahlas. Navíc se jedná jen o komunální politiku, bagatelizuje věc Jermanová – která ale pozapomenula, že původně byla v rozhovoru tázána na to, jak motivuje svůj souhlas s angažmá KSČM na úrovni vládní…

Rozhovor se také stočí na osobu pana prezidenta, zda není stejně jako komunisté brzdou dalšího rozvoje České republiky. To je podle Jermanové „obrovské klišé“, spojovat prezidenta s komunisty jí přijde „mimo“. S komunisty, které právě vykreslila jako ty, kteří umí držet slovo, jsou v podstatě proameričtí a zajímají se o moderní věci – ano, s takovým typem komunistů skutečně pana prezidenta Zemana spojovat nelze, vřele s paní Jermanovou souhlasím. Politička hájí podporu ANO Zemanovi v prezidentské volbě tím, že nikdo z jeho protikandidátů ji neoslovil, a navíc měli někteří z nich velký handicap politické nezkušenosti, kterého by se na Hradě těžko rychle zbavovali. Z trojice Havel – Klaus – Zeman tímto handicapem určitě nejvíce trpěl Havel – a posouzení, kdo z ní pro Československo a Českou republiku vykonal nejvíce, nechávám na čtenáři Přítomnosti. Sám mám ve svém názoru naprosto jasno. Prezident Zeman podle Jermanové ví, co může a nemůže, a navíc je to člověk velmi chytrý, který umí provokovat. Vzpomínám na rozdělení politiků z pera Karla Čapka na chytré, rozumné a moudré – a budeme-li uvažovat právě v tomto modelu, pak znovu s paní Jermanovou musím být naprosto zajedno. Miloš Zeman chytrý je, není ale rozumný ani moudrý.

Nikdo z ANO včetně Jermanové nemá v současné době údajně touhu nahrazovat velmi pracovitého pana předsedu Babiše v jeho funkci, ona sama ho rozhodně na souboj nevyzve, neboť ho velmi respektuje, a doufá, že v politice zůstane dlouho. I když jej spousta lidí nenávidí, ona sama „… ho má ráda“. Ale paní Jermanová, i ti ostatní přece mají pana předsedu rádi, to oni to před ním jen skrývají…

I v řadách SPD jsou lidé, se kterými je Jermanová schopná se domluvit – jen by ale mohla doplnit na čem….

Lidovci údajně „… měli odpadlíky, kteří vstoupili do Národní fronty a kolaborovali s minulým systémem.“ Mohla by ale také sdělit, jestli byli také někteří lidovci, kteří do Národní fronty nevstoupili a nekolaborovali, a byli tedy „neodpadlíky“.

Největší perly ale Jermanová, která se v ANO údajně zabývá zahraniční politikou, trousí právě v této oblasti. Česká republika leží v srdci Evropy a má být neutrálním mostem mezi zeměmi, které nejsou schopny se dohodnout. Ležíme na strategickém místě, a to bychom měli využít k diplomatickým službám. Zvláštní to formulace – ony „diplomatické služby“ budeme poskytovat sami sobě nebo jiným? A budou to služby bezplatné či zpoplatněné? Je prý potřeba se dohodnout jak s Amerikou, tak s Ruskem. Dohodnout se… znovu: a na čem? Jermanová si nemyslí, že je dobré se přiklánět na stranu jedné nebo druhé z těchto velmocí, i když to prý „… působí v novinách velmi hezky a krásně se takové teorie (sic!) rozvíjejí, …“ Moudrá slova. Stěží uvěřit, že Jermanová vstupovala do ODS v roce 2004, zlatém to období zahradilovských představ o tom, jak se má Česko vykašlat na Evropskou unii a pěstovat si nadstandardní vztahy se Spojenými státy.

K tomu celému snad ještě pár poznámek: na jednu stranu, nějaké dlouhodobé, programové a promyšlené přiklánění se k Americe právě v době, kdy její prezident oznámí dopoledne na twitteru jednu věc a její pravý opak ohlásí ve stejný den odpoledne, by českou zahraniční politiku asi vystavilo poněkud schizofrenním veletočům. Jermanová v tomto smyslu poněkud přeceňuje uskutečnitelnost tohoto scénáře. Sám bych ale raději než v kategoriích Amerika versus Rusko uvažoval v pojmech demokracie versus autoritářství – protože pak by se ukázalo mnohem přímočařeji, kam Česká republika má a chce vlastně směřovat.

Mám dále pocit, že Jermanová patří k lidem, kteří si myslí, že kdyby Československo v 30. letech bylo vyhlásilo neutralitu, Německo by jej bylo nechalo na pokoji. Doporučil bych jí aspoň zběžně prostudovat koncepty neutralit relevantních evropských zemí. Často se totiž jednalo o neutralitu vesměs vynucenou okolnostmi (Finsko, Rakousko) či velmi dlouhodobě vytvářenou (od roku 1814 Švédsko, ještě déle Švýcarsko). A jsou dnes vlastně Finsko, Švédsko, Rakousko nebo i třeba Irsko ještě neutrální jako členské země Evropské unie? Až po seznámení se s fakty by totiž politička zjistila význam tohoto slova i to, má-li smysl jej roku 2018 v České republice používat.

A za poslední: na stranu druhou, mám pocit, že Jermanová patří k lidem, kteří nevědí o existenci společenství zemí pod názvem NATO a o českém členství v něm. Jinak by totiž přiklonění Česka k Americe – které lze chápat i jako jeho členství v alianci, kde jsou USA velmi výrazným aktérem – stěží považovala pouze za „krásnou teorii“. Nejlépe se na věc zeptat progresivních komunistů, kteří by jí možná potvrdili, že Česká republika je členem NATO od roku 1999. Tohoto faktu si totiž nelze v jejich vyjádřeních nepovšimnout, neboť jim pořádně leží v žaludku.

Tedy: přeje si vlastně Jermanová vystoupení České republiky z této aliance, nebo to jen tak předstírá? A nebo je vysvětlení takové, že politička vlastně vůbec nic o ničem neví? Tu poslední možnost bych nepovažoval až za tak úplně vyloučenou, stěží někdo někdy prokázal více nepoučenosti, naivity a schopnosti vršit protimluv na protimluv než právě ona.


publikováno: 22. 5. 2018

Datum publikace:
22. 5. 2018
Autor článku:
Jan Dlask

NEJNOVĚJŠÍ články


Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …