Zeman se demonstruje

Z Miloše Zemana se v neděli 9. června na rozhlasové stanici Frekvence 1 stal klasifikační teoretik významnosti a nevýznamnosti celonárodních demonstrací. Prý jedinou úspěšnou, která měla smysl a výsledek, byla Letná v roce 1989, na které sám byl. Demonstrace jiné, včetně oněch současných proti Babišovi, prý žádný význam neměly a nemají.

Obávám se, že Zeman aktuálně nedoceňuje mj. význam demonstrací proběhlých v době tzv. televizní krize na přelomu let 2000 a 2001, kdy na Václavském náměstí byl podobný počet lidí jako je dnes. Podařilo se mj. tehdy zabránit politikům v tom, aby se nadále pokoušeli prostřednictvím televizních rad a dosazování ředitelů a vedoucích zpravodajství manipulovat s veřejnoprávním vysíláním. O celé události se dodnes v českých médiích trapně mlčí. Vracet se k ní nemá zájem ani samotná Česká televize.

Jako příklad neúspěšné demonstrace prezident uvedl události okolo výzvy „Děkujeme, odejděte!“ z roku 1999, která rovněž vyvolala občanské protesty proti politickému establishmentu; petici během prvního měsíce podepsalo na 170 000 lidí. Zeman prý tenkrát odpověděl „Děkuji, neodejdu“ a tím to celé skončilo. Zřejmě si to dnes už nepamatuje, ale odpověděl tenkrát jako premiér sociálnědemokratické vlády něco jiného: to, že z politiky odejde v roce 2002 (po volbách, v nichž už sociální demokracii jako její předseda nepovede). Stranu v příslušných volbách již skutečně nevedl, ale o slibu o odchodu z politiky nejlépe svědčí Zemanovy prezidentské kandidatury z let 2003, 2013 a 2018.

Na závěr stojí za to připomenout, jak na Zemana na Letné vzpomíná Václav Havel: „Tehdy chtělo k davům promluvit velké množství lidí a my jsme věděli, že by to dopadlo velmi špatně, kdyby to mělo trvat moc dlouho. Provokatéři byli připraveni, začala se objevovat hesla, která mohla vyvolat policejní zákrok, vznášelo se nebezpečí davové psychózy. A tak jsme, ač neradi, většinu těch, kteří chtěli promluvit, od toho odrazovali nebo jim v tom přímo zabraňovali. Zeman všechny odstrčil, nikoho se na nic neptal, přistoupil k mikrofonu a přečetl svůj projev.“ (Prosím stručně, 2006, s. 151)

Možná, že letenská demonstrace je zvlášť významná právě proto, že na ní promluvil i sám Miloš Zeman. A že ty ostatní významné nejsou, jelikož byly vlastně proti němu.

publikováno: 13. 6. 2019

Datum publikace:
13. 6. 2019
Autor článku:
Jan Dlask

NEJNOVĚJŠÍ články


Malý stát zemřel, zapomeňte, přichází Erár!

Prakticky každá vláda si do programového prohlášení píše, že chce „moderní, štíhlý, efektivní, úsporný stát“. …

Beneš, zasloužil se o stát – Mýlili jsme se

3. panel konference o E. B. Třetí diskusní panel konference Přítomnosti o Edvardu Benešovi, která proběhla v Topičově …

Bezpečnostní riziko

Jestliže člen vlády, zejména pak ministr silového ministerstva, a jím ministerstvo zahraničí je, začne mluvit o někom …

Dostali jsme, co jsme chtěli?

Výchozí situace: V bytě jednoho slovenského maloměsta se na Silvestra schází rozvětvená česko-slovenská rodina, aby společně …

Británie v jaderné pasti

V Česku panuje „jaderný konsensus“. Celá politická scéna se zcela výjimečně shodne – na tom, že …

Jeden svět: Filmová debata o stavu současného světa

Už čtvrt století obohacuje kulturní scénu Česka Mezinárodní festival filmů o lidských právech JEDEN SVĚT; dvacátý …

Benešova mnichovská zrada

2. panel konference o E. B. Druhý diskusní panel konference Přítomnosti o Edvardu Benešovi, která proběhla …

Večírky s Přítomností XII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 27. …