Jak se vyznat v rozporuplných názorech odborníků?

Pavel Zelenka

Grafický designer, pražský zastupitel, absolvent 5 let studia medicíny na UK

Kdo má pravdu? Je to opravdu těžké a bylo tomu tak i v minulosti. Kdykoliv si od března pustím nějaký odborný rozhovor, vybaví se mi tenhle neuvěřitelný příběh. Jsem sám zvědavý, jak následující generace budou vyprávět o opatřeních proti Covid-19.

V roce 1846 si vídeňský porodník Ignác Semmelweis všiml, že v jedné ze dvou tehdejších porodnic je víc než dvojnásobná úmrtnost rodiček na tzv. horečku omladnic. O rok později přišel s teorií, že zvýšený výskyt nemoci způsobuje „mrtvolná otrava“, kterou přenášejí medici, když jdou z pitev vyšetřovat rodičky.

Jelikož se tehdy ve vídeňských odborných kruzích věřilo, že nemoce způsobuje špatný poměr čtyř základních životních šťáv v těle (do Pasteurových a Kochových přelomových objevů zbývalo tehdy cca 15, resp. skoro 40 let), byl Semmelweis vysmíván, ponižován a prakticky z Vídně vyobcován do Budapešti. Tam se mu podařilo na klinice prosadit důsledné mytí ruku mediků ve chlorovém vápně a výskyt horečky omladnic významně klesl. Ani to však některé z jeho kolegů nepřesvědčilo a jeho práci se i nadále posmívali. Odmítla jej i jedna z největších tehdejších německých kapacit – Rudolf Virchow. Kromě neschopnosti akceptovat novou teorii odmítali Semmelweissovi oponenti připustit, že by smrt způsobovali sami lékaři svou nevědomostí.

Prof. Michaelis, který Semmelweisova doporučení úspěšně na své klinice jako jeden z prvních zavedl, neunesl později výčitky svědomí za smrt způsobenou tolika mladým ženám, že o sedm let později spáchal sebevraždu. Ale ani to nepomohlo ke všeobecnému zavedení hygieny v porodnicích.

Semmelwies zuřil, psal oponentům dopisy, nazýval je vrahy, upadal do depresí a byl celkově tak nesnesitelný, že jej lstí zavřeli do blázince. Tam po pár týdnech ve 47 letech zemřel na sepsi z ran způsobených bitím ošetřovateli.

Jeho objevy a praktická opatření (mytí rukou) plně prokázal až v 60. letech 19. století Luis Pasteur. Dnes je Semmelweis považován za jednoho z nevýznamnějších lékařů své doby a v Budapešti se po něm jmenuje univerzita a stanice metra.

publikováno: 30. 9. 2020

Datum publikace:
30. 9. 2020
Autor článku:
Pavel Zelenka

NEJNOVĚJŠÍ články


Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …

Stojí za to, ho stále slyšet

Co lze ještě přidat k portrétu Václava Havla? Čím přispět k záplavě informací, textů oslavných i analytických, k osobním …

Pastýř kontra Manažer – slovenský střet o modernitu

Česká společnost sleduje prezidentské volby na Slovensku skoro jako ty vlastní. Slovensko už dlouho hraje …