ROZHOVORY V PŘÍTOMNOSTI

Rozhovory v Přítomnosti – nový pravidelný pořad, který přináší dvakrát týdně podcasty k zajímavým příběhům, aktuálním tématům, osobnostem a regionům. V rozhovorech pokládáme vždy dvanáct otázek, kterým se následně věnujeme v dalších redakčních článcích a textech na www.pritomnost.cz. Pořad je součástí knihy Laboratoř myšlenek.

V pravidelném pořadu glosujeme některá celospolečenská témata a spojujeme je s příběhy a zkušenostmi konkrétních lidí. Přinášíme pravidelný pořad audio podcastů, které se věnují inspirativním příběhům, jež propojují minulost, současnost a zejména pohlíží na budoucnost naší země. Věnujeme se tématům, které pokládáme za výzvy i příležitosti ve stále rychleji proměňující se době 21. století. Hovoříme o českých tradicích, historických zkušenostech, praktických příkladech, nových technologiích, životních zkušenostech a osudech, které nás vybízí k další spolupráci, sdílení praxe i dalšímu poznání, zamyšlení, studiu a rozboru témat v Přítomnosti. Nastolená téma rozebíráme v dalších článcích, analýzách, rozhovorech či pravidelných seriálech na www.pritomnost.cz.

Tento pravidelný pořad časopisu Přítomnost je součástí vycházející knihy Laboratoř myšlenek, která přináší rozhovory se šedesáti osobnostmi českého prostředí kultury, veřejné sféry a ekonomiky. Vždy ve dvanácti otázkách hovoříme o životních příbězích, praktických zkušenostech z různých odvětví lidské činnosti, ale zejména se dotazujeme na budoucnost, myšlenky a inspirace pro naši zemi.

„Touto knihou bych se rád přimluvil za to, abychom odstranili všechny umělé bariéry, které nás rozdělují, snažili se vzájemně vnímat, hledat společný jazyk a objevit krásu porozumění. Vznikla spontánně jako příklad toho, s jakou lehkostí můžeme společně tvořit, když nás spojí jednotící myšlenka a naděje, že když něco končí, máme štěstí v příležitosti začít a zažít něco nového.“

Robin Čumpelík

 

Představujeme 1. díl podcast pořadu

Rozhovory v Přítomnosti: David Křížek

Rozhovor poskytnutý pár dní před nástupem Davida Křížka k nepodmíněnému odnětí svobody – výkonu trestu vězení. Hovořili jsme o životě, sportovních momentech, extrémních situacích i aktuálním životním osudu a kauze, kterou rodina Davida Křížka prochází. Setkání proběhlo v poslední den pobytu Davida Křížka v prostředí kempu Jestřábí Černé v Pošumaví na Lipenské přehradě, kde vedl tým juniorské regaty. David Křížek je jeden z nejúspěšnějších českých jachtařů, který se mimo jiné podílel na přípravě řady českých reprezentantů a olympioniků.

 

David Křížek

Za svoji kariéru získal 48 medailí z Mistrovství ČR v různých lodních třídách, z toho 30 mistrovských titulů. Zúčastnil se celé řady velkých mezinárodních závodů a stal se členem SECTOR No Limits, sdružení nejextrémnějších sportovců světa.

Celkem čtyřikrát přeplul Atlantský oceán. V závodě osamělých mořeplavců přes oceán z Francie do Brazílie – Transat 6,50 vybojoval bronzovou medaili. V letech 1997–1999 absolvoval olympijskou kampaň v lodní třídě 49er a v letech 1999–2000 v průběhu půl roku 2krát přeplul Atlantský oceán. Jedenkrát na ultralehkém nafukovacím šestimetrovém katamaránu SECTOR. Postupně se zařadil mezi nejvšestrannější české jachtaře. Získal zkušenosti na okruhových plachetnicích, v námořním jachtingu na lodích všech velikostí, ale také v taktických závodech team a match racingu. S týmem RODOPvybojoval bronz na mistrovství Evropy 2004.

Stal se profesionálním trenérem jachtingu ve Sportovním centru mládeže, které spoluzakládal. Byl autorem celé koncepce a metodických postupů. Vytvořil interaktivní tréninkové deníky, které pak s úspěchem převzaly i další sportovní odvětví. Podílel se na přípravě řady reprezentantů a budoucích olympioniků. Stal se osobním trenérem Lenky Šmídové v závodech světového poháru, na MS 2004 a na Letních olympijských hrách 2004 v Athénách, kde získala stříbrnou olympijskou medaili. O rok později byl trenérem národního reprezentačního týmu.

Zdroj: wikipedia.org

 

Davidův příběh budeme nadále sledovat, chystáme článek na www.pritomnost.cz, ale také odborné články k tématu kampeliček (prvorepublikových kampeliček), názory expertů, bankéřů, právníků či novinářů.

Rozhovory v Přítomnosti přináší dvakrát týdně podcasty k zajímavým příběhům, aktuálním tématům, osobnostem a regionům. Pořad je součástí knihy Laboratoř myšlenek.

 

 

publikováno: 22. 7. 2021

Datum publikace:
22. 7. 2021
Autor článku:
Redakce Přítomnosti

NEJNOVĚJŠÍ články


Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …

Stojí za to, ho stále slyšet

Co lze ještě přidat k portrétu Václava Havla? Čím přispět k záplavě informací, textů oslavných i analytických, k osobním …

Pastýř kontra Manažer – slovenský střet o modernitu

Česká společnost sleduje prezidentské volby na Slovensku skoro jako ty vlastní. Slovensko už dlouho hraje …