ROZHOVORY V PŘÍTOMNOSTI: Templářské bankovnictví, dnešní družstevnictví a další…

Celý rozhovor si můžete poslechnout na konci článku nebo na Spotify

 

 

Návštěva obce Čejkovice je ochutnávkou a inspirací mnoha chutí – poznáváme nádherný bylinkový ráj, meruňkové sady, velké množství vinohradů a vinařů, templářskou tvrz a sklepení. Když tuto obec navštívíte, tak s velkou pravděpodobností něco objevíte. Čejkovice přináší skutečně zajímavou inspiraci nejen historickým ohlédnutím, ale také prací zdejších podnikatelů, vinařů, komunit a družstevní spolupráce.

V rozhovoru s průvodkyní Marcelou Konečnou vám dáváme pouze přičuchnout k tématům, které mají význam i pro dnešní dobu. Přitom každé téma by vydalo na samostatný rozhovor. Pokládáme otázky, které se týkají templářských sklepení i významu příchodu Templářů na území naší země. Hovoříme o fenoménu o jejich schopnostech jako tvůrců, bojovníků, architektů, obchodníků, bankéřů a mnohém dalším. Prokázáno je v mnoha knihách, že na našem území pobýval vysoce postavený templář. Zjišťujeme, že v templářském bankovnictví sice nebyly bankomaty, PINy ani banky, ale systém byl propracovaný a dodnes takřka totožný dnešním principům korporátních bank. Čím více se ponoříme do tématu, tak zjistíme, že minulost není tak daleko, jak se zdá a současnost je důležitou inspirací pro budoucnost země.

Příjemným překvapením je příběh prvorepublikového družstevnictví a čejkovického družstva, které úspěšně hospodaří až do dnešních dní. Družstvo založené v roce 1936 si po prvních deseti letech pořídilo velký kulatý sud s reliéfem svatého Václava – patrona české země. Sud má objem 7930 litrů a dodnes se používá pro ukládání a zrání pouze červeného vína. Jak funguje obnovené družstvo? Jak dnes spolupracuje více než 300 členů družstva? Jak vína dříve neuměli prodat? Co funguje stejně jako za první republiky? Může být zajímavou inspirací pro mnoho dalších oborů, komunit a regionální rozvoj v dnešní době i do budoucna.

Heslem družstva bývalo: “Staň se členem družstva, podpoř sám sebe a tak nepřímo podpoříš činnost vinářského družstva, myšlenku vinařskou, která má na zřeteli propagovati vína domácího původu, vytlačiti cizí vína z našich českých stolů, odstranění těžkých daní, jež brzdí vinaře v podnikání.”

Družstevnictví: Rozkvětu moravského vinařství pomáhala i vinařská družstva. To nejstarší bylo založeno již v roce 1905 v Dolních Bojanovicích, v roce 1921 bylo následováno družstvem v Bzenci a v roce 1934 vzniklo vinařské družstvo v Mutěnicích. Současně s čejkovickým družstvem se v roce 1936 ustanovila družstva ve Velkých Pavlovicích i ve slovenském Pozinku.

 

Další podcasty k tématu družstevnictví a komunitní spolupráce:
Rozhovory v Přítomnosti: David Křížek
Rozhovory v Přítomnosti: Ilona Švihlíková

Rozhovory v Přítomnosti přináší dvakrát týdně podcasty k zajímavým příběhům, aktuálním tématům, osobnostem a regionům. Pravidelný pořad časopisu Přítomnost je součástí připravované knihy Laboratoř myšlenek, která přináší rozhovory se šedesáti osobnostmi českého prostředí kultury, veřejné sféry a ekonomiky. Vždy ve dvanácti otázkách hovoříme o životních příbězích, praktických zkušenostech z různých odvětví lidské činnosti, ale zejména se dotazujeme na budoucnost, myšlenky a inspirace pro naši zemi.

 

 

 

publikováno: 27. 7. 2021

Datum publikace:
27. 7. 2021
Autor článku:
Redakce Přítomnosti

NEJNOVĚJŠÍ články


Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …