Pirátský koráb mezi centrismem a radikalismem

Mikuláš Pešta

Historik a vědec

Levicové liberály v nadcházejících/probíhajících volbách nečeká lehké rozhodování. Sociální demokracie je pro většinu levicových voličů ze hry, zejména kvůli vládnímu angažmá po boku Andreje Babiše i kvůli velkému množství velmi kontroverzních a minulostí zatížených osobností. Mnoho lidí se tak ocitlo před dilematem, komu to „hodit“, a toto dilema velmi často vykrystalizovalo ve volbu mezi Piráty a Zelenými. Zelení se prezentují jako „volba srdcem“. Nabízejí přímočarou progresivní politiku s velkým důrazem na enviromentální témata. I když jsou ale největší z progresivně levicových kandidujících partají, stále je jejich volba vnímána jako ztracený hlas.

Jak se zdá z posledních předvolebních reflexí a komentářů, většina váhajících nakonec svůj hlas se skřípěním zubů odevzdá Pirátům. Tato strana se kdysi definovala jako protestní – z podstaty se jednalo o uskupení, které chtělo dělat věci jinak. Jejím tématem byl digitální svět, pročež se pojmenovala Pirátská, což původně vzešlo z vlastnických práv děl na internetu a možnosti přístupu k nim. Její protestní složka vycházela mimo jiné i z novolevicových myšlenkových kontinuit, včetně např. hnutí Occupy. Tento rozměr se na české scéně ale docela vytratil – z Pirátů se stala strana, která má ambici jít do vlády a obsadit premiérské křeslo. To znamená, že musí nejen nabízet promyšlený program ve všech oblastech, ale také působit „seriózně“ a „odpovědně“. Tím, že dali Piráti přednost spojení s ekonomicky středopravicovými Starosty před například zmíněnými Zelenými (pomiňme, zda byla tato možnost vůbec na stole), dali jasně najevo, že stojí o rozšíření elektorátu tímto směrem.

To se nepochybně podařilo, ale zároveň tím vzniklo pro řadu voličů na počátku zmíněné dilema. Radikálnější hlasy mezi Piráty vesměs utichly a strana si dává dobrý pozor, aby se neprofilovala jako levicová. A levicovou skutečně příliš není – navzdory všemu osočování z neomarxismu ze strany všech konkurentů. Piráti se drží progresivně liberálního kurzu v kulturních otázkách, avšak v ekonomických tématech přejímají starý pravicový diskurs o „zodpovědné rozpočtové politice“. Nálepka přílišné levicovosti by je mohla stát středové voličstvo, získané paktem se STAN, a tak strana raději vysvětluje, že její politika přesahuje zastaralé pravo-levé dělení. Vláda má být založená na expertním vedení a témata jako digitalizace nebo klimatická změna nejsou prý z principu pravicová ni levicová.

Toto je ovšem klam – nebo možná sebeklam. I technokraticky řízený stát musí stát na idejích konkrétní politiky v oblasti daní, investic, školství i všude jinde. Klimatická změna není levicové téma samo o sobě, ale boj proti jejím důsledkům bude muset být veden po politické linii. Snad si to pirátští kapitáni uvědomí a jasně se vyprofilují. V příštích volbách tak třeba kdekomu usnadní rozhodování.

 

publikováno: 7. 10. 2021

Datum publikace:
7. 10. 2021
Autor článku:
Mikuláš Pešta

NEJNOVĚJŠÍ články


Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …