Rusové na OH nepatří, dělali by reklamu své válce

Petr Fischer

Šéfredaktor Přítomnosti

Mohou ruští sportovci jen tak soupeřit s ostatními ve světě, když ruská armáda už rok zabíjí civilisty a ničí domy na Ukrajině? Kolik ruských sportovců se od války distancovalo a mohou vůbec? Do debaty o (ne)účasti ruských sportovců ve velkých světových soutěžích a na olympijských hrách se s vervou pustil olympijský vítěz z Nagana 1998, bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Rozhovor s ním vedl Petr Fischer.


Napsal jste dopis NHL, ATP a WTA a vyzval je, aby zakázaly ruským sportovcům a sportovkyním účastnit soutěží. Co vám vlastně odpověděly?

Nedostalo se se mi žádné odpovědi. Ani veřejné, ani osobní. Ale to jsem očekával. Oni nechtějí, aby se o tom psalo a mluvilo. Čím méně se o tom mluví, tím jsou jejich šéfové více v klidu. Vím, že odmítají i rozhovory od renomovaných novinářů na toto téma. Pro mě je však podstatné, že dopis dostali a že se s ním mohli seznámit. Teď se už nemohou na nic vymlouvat. A také ho přímo ode mě dostalo okolo třiceti novinářů. Ten dopis je i veřejný jak v angličtině, tak v češtině, takže si ho přečetlo odhaduji desetitisíce možná i mnohem více lidí po celém světě. Ten počet stále roste.

Mezi sportovci moc nerozlišujete, opravdu se nenašel například žádný ruský hokejista, který by odsoudil válku na Ukrajině?

Naopak, já vždy rozlišuji a ke každému přistupuji jako k samostatné výjimečně osobnosti. Co se týče ruských sportovců, tak určitě ruskou agresi na Ukrajině odsoudila jedna ruská fotbalistka, která hraje, myslím, ve Španělsku, a ruský fotbalový reprezentant Fjodor Smolov, útočník moskevského Dynama. A pak tuším někteří šachisté. Těm všem patří dík. Ostatní sportovci ruskou agresi na Ukrajině a s tím spojené zločiny, alespoň podle mých informací, neodsoudili. Takové ojedinělé „válce ne” samozřejmě nepočítám.

Mimochodem to, že těm pár sportovcům, kteří ruskou válku odsoudili, já poděkuji, moc nepomůže. Demokratické země, včetně naší země, už dávno měly začít připravovat a vydávat za velmi striktních podmínek uprchlická víza pro tyto výjimečné ruské sportovní osobnosti. A poskytnout jim a případně i jejich blízkým azyl. Podobně jak to fungovalo na Západě před čtyřiceti lety za hluboké totality. Pomoc ruským sportovcům, ne však Rusku, ta je nutná, pokud chceme, aby Ukrajina válku vyhrála.

Nejčastěji se zmiňuje případ největší ruské hvězdy, Alexandra Ovečkina, který má dál na sociálních sítích fotografii s Putinem. Proč jsou Američané k němu tak ohleduplní? Jsou za tím jen peníze a reklama, anebo lidé v NHL také ctí jeho hokejové umění a nechtějí ochudit NHL? 

Těch důvodů je více. Určitě v tom hrají roli peníze. Washington, kde on hraje, na něm má dlouhodobě založený marketing, a to platí v letošním roce do velké míry i o NHL. Tady je však třeba si uvědomit, že ta válka je pro Američany velmi daleko, nikdo blízký jim neumírá a oni se necítí nijak ohroženi. Chybí tam společenský tlak na změnu v přístupu. Toto bych rád změnil, protože vím, že postoj NHL podporuje ruskou propagandu, a tedy nese spoluodpovědnost jak za škody, tak za ztracené životy na Ukrajině.

Podobně řada tenistů a tenistek v Rusku vlastně vůbec nežije, přesto se možná bojí zavřít si dveře domů nebo pomsty ruského režimu. Co by podle vás měli udělat, aby mohli hrát?

Celkový přístup demokratických zemí k ruským sportovcům je špatný a podporuje ruskou válku. Je to smutné, ale je to tak. Během prvních měsíců války měla být všem ruským sportovců odebrána běžná víza. A mohli by obdržet pro pobyt v dané zemi pouze uprchlická víza za velmi striktních podmínek. Museli by odsoudit ruský režim a ruskou imperialistickou válku na Ukrajině. To by samozřejmě nestačilo. Museli by podle toho také veřejně i neveřejně vystupovat. Pokud by to porušili, museli by se vrátit zpět domů. Těmto ruským uprchlíkům by mělo být umožněno soutěžit a oni by byli těmi nejlepšími protiruskými ambasadory. Tento přístup by zachránil spoustu životů. Bohužel se na tomto dosud stále nepracuje, alespoň o tom nevím.

Sám jste v roce 2010 hrál za Spartak Moskva, to už bylo po ruském napadení Gruzie v roce 2008, Rusko dál prosazovalo agresivní politiku v Čečensku. Tehdy jste to jako morální dilema nevnímal?

Popravdě jsem vůbec nevěděl, že se něco takového v Čečensku stalo. Tedy přesněji, věděl jsem, že tam před pár lety probíhaly boje, a považoval jsem je za vnitrostátní konflikt. V roce 2010 by mě vůbec nenapadlo, že Rusko jednou bude útočit na jakoukoli jinou zemi s cílem získat její území.

Popisoval jste tehdy Rusko v médiích jako policejní stát, všude vojáci a policie, jak na svůj tehdejší pobyt v Moskvě vzpomínáte dnes?

Když pominu celou tu sezonu, která vůbec nebyla špatná, tak to byla výborná zkušenost lépe pochopit ruskou mentalitu. Když to zkrátím, charakterizoval bych to asi takto: Ono to tam funguje jaksi jinak a je zbytečné se tím zatěžovat a lépe je to brát, jak to právě je. Tedy pokud tam žijete. Taky si pamatuji, že už tenkrát měli k Putinovi na můj vkus až přehnaný obdiv. Pořád mě zvali na jednu sportovní akci, kde on měl být. A já řekl, že mě tyhle akce nebaví a že tam nepůjdu. A oni pořád opakovali jeho jméno a nemohli pochopit, že když tam bude on, že se mi tam nechce jít.

Nový šéf českého hokeje, Alois Hadamczik, dál podporuje zákaz účasti ruského a běloruského týmu na MS, což je dobře, jak by se ale svaz měl chovat k českým hráčům, kteří hrají v KHL?

Český svaz rozhodl, že hráči, kteří v Rusku podepsali smlouvu před válkou, mohou být v reprezentaci, a ti, kteří uzavřeli kontrakt až po vypuknutí války, být v reprezentaci nemohou. Ale nikdo ze svazu, bohužel, nevysvětlil fanouškům, a především těm hráčům, proč.

Tady je moje kritika zaměřena na naše zákonodárce (senátory a poslance). Jak víme, práce z definice vytváří hodnoty a ty každý stát využívá ke svým zájmům a cílům. Ruské cíle jsou nám všem známy. Je to ofenzivní válka spojena se zločiny včetně genocidy na dětech. Je pro mě nepochopitelné, že téměř po roce od vypuknutí války naši zákonodárci ještě nepřišli se zákonem, který by nás a naše spojence před tímto nebezpečným jednáním chránil. Práce v zemi našeho nepřítele musí být zakázána zákonem, pokud to opravdu myslíme s pomocí Ukrajině a bezpečím naší země vážně!

Spor o ruské sportovce pokračuje i mimo hokej, stále více politiků se staví proti účasti Rusů na OH v Paříži, v roce 2024. Proti jejich startu je i český premiér Petr Fiala, ale i další země bývalého sovětského bloku, zejména pobaltské státy. Zapojíte se i tady do kampaně proti účasti Ruska?

Mimochodem proti účasti ruských sportovců je i náš nový prezident Petr Pavel a i většina senátorů. A jsem přesvědčen, že i valná většina našich občanů. Jenom zopakuji, že účast ruských občanů-sportovců na OH by byla mnohamiliardová reklama na ruskou válku a zločiny, včetně genocidy na ukrajinských dětech. A tedy by to znamenalo spoustu dalších ukrajinských ztracených životů. Jinak já tuto kampaň vedu už od vypuknutí války, tedy téměř rok…

Šéf MOV Thomas Bach mluvil o startu pod neutrální vlajkou a jenom těch sportovců, kteří výslovně válku nepodporují, to by nestačilo?

Ne, nestačilo! Toto by byl výsměch především všem ukrajinským sportovcům, ale i celému demokratickému světu. Všichni víme, že to jsou ruští sportovci, ať už mají cokoli na sobě a je jedno, jakou písničku jim zahrají. Toto Bachovo rozhodnutí by znamenalo spoustu mrtvých Ukrajinců. Vysvětlení proč, jsem už zde několikrát říkal, takže bych se jen zbytečně opakoval.

Bach měl jeden hlavní argument: Sport má spojovat, stmelovat lidi, když teď bude rozdělovat, bude to na škodu všem.

Ano, budu rád, když OH budou sportovce a lidi vzájemně stmelovat. Dát možnost startovat ruským uprchlíkům soutěžit na olympijských hrách by jistě tomuto stmelování pomohlo. Ale to by na tom musel MOV začít pracovat. Zatím, pokud vím, pro to ještě nehnul ani prstem.

publikováno: 13. 2. 2023

Datum publikace:
13. 2. 2023
Autor článku:
Dominik Hašek

NEJNOVĚJŠÍ články


Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …