Zimola bájí o zrádcích

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola je údajně na cestě z ČSSD.

Cítí se zrazen podobně, jako byl zrazen pan prezident [Zeman].

Na své pocity má právo, ale v momentě, kdy řekne, že … myslím, že ani pan prezident ve svém politickém životě nedokázal být nadále ve straně s některými lidmi, kteří ho podrazili, má zase občan České republiky právo na pravdivá historická fakta.

Zimola má zjevně na mysli události, kdy při prezidentské volbě v roce 2003 v Parlamentu České republiky Zemana ze sociální demokracie nepodpořilo „27 zrádců“, jejichž seznamem, přestože volba byla tajná, se Zeman dodnes někdy ohání. Nebylo mi nikdy jasné, proč se také neřeší seznam 31 sociálnědemokratických zrádcovských poslanců, kteří nepodpořili tehdejšího prezidentského kandidáta této strany číslo 1, který se o funkci v Parlamentu ucházel ještě před Zemanem – tedy právníka a soudce Jaroslava Bureše. Takto to totiž vyplývá ze součtu tehdy odevzdaných hlasů. Pro připomenutí: v ČSSD byla spousta lidí, která velmi stála o to, aby byl zvolen právě a jen Zeman už v roce 2003. Nebyli tito „dřívější zrádci“ náhodou právě zemanovci?

Jenže po této neúspěšné volbě Zeman z ČSSD přes veškeré nevraživosti ke svým nástupcům Vladimíru Špidlovi a Stanislavu Grossovi ještě nevystoupil. Naopak, dění ve straně prostřednictvím svých příznivců (Zdeňka Škromacha) stále ovlivňoval. Společnou řeč pak Zeman našel s dalším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, kterému dokonce pomáhal s kampaní před parlamentními volbami v roce 2006. Posléze se ale ti dva vůbec neshodli v názorech na řešení patové povolební situace. V průběhu února a března 2007 jejich spory vyvrcholily v důsledku tehdy deset let staré smlouvy s advokátem Zdeňkem Altnerem. Na Zemana bylo mj. podáno i trestní oznámení, načež z ČSSD vystoupil.

Nestalo se tak tedy kvůli „zrádcům“, jak mylně naznačuje Zimola, ale kvůli Altnerovi, kauze dodnes nevyřešené, a kvůli Paroubkovi, kterého dnes Zeman paradoxně považuje možná za svého jediného nástupce na postu předsedy ČSSD, který byl, co se týče dosahování slušných volebních zisků, kompetentní. Tak to uvedl v exkluzivním předvánočním rozhovoru pro časopis MOSTY.

Tedy Zimola – premiant Zemanovy školy – mýty, polopravdy a protimluvy.

publikováno: 16. 1. 2020

Datum publikace:
16. 1. 2020
Autor článku:
Jan Dlask

NEJNOVĚJŠÍ články


Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …