Orgie české politické hlouposti

Petr Fischer

Šéfredaktor Přítomnosti

Antimigrační politika ANO a SPD nabízí krátkozraký populismus, který zcela pomíjí demografický vývoj a potřeby české ekonomiky. Všechny statistické prognózy a extrapolace totiž ukazují, že bez přílivu cizinců Česko dříve nebo později zkolabuje.



Zdá se, že v Česku platí heslo, že hloupější vyhrává. V současnosti nejpopulárnější politický subjekt, Babišovo ANO, které pravděpodobně vyhraje i příští volby, zcela přehlíží zájmy země, a voličům to nejen nevadí, ale ještě anoistům tleskají. Moderní Česko, to jsou hotové orgie hlouposti…

Poslední příklad: emoce, které ANO a jeho šéf rozpoutali kolem nové migrační dohody Evropské unie, sice krásně fungují a v místních restauracích přinášejí souhlas lidu, ale ani vystudovaný ekonom Andrej Babiš, ani nikdo z jeho báječného týmu neřekne, že migranty zkrátka potřebujeme. Pokud to Babiš myslí vážně a nechce na české území podobně jako Okamura žádné migranty pustit a zároveň by oba rádi po ruské agresi na východě poslali domů všechny Ukrajince, pak opravdu nevědí, co činí. Jednají jednoznačně proti zájmu České republiky, která potřebuje příliv cizinců, aby se konečně zaplnil pracovní trh, který je stále opuštěnější. Ke škodě celého národního hospodářství.

Okamura a Babiš mohou běsnivě řečnit, jak dlouho chtějí, český pracovní trh se jejich velkoústými formulacemi nenají. Česko dlouhodobě potřebuje statisíce lidí, kteří by pracovali tam, kde Češi buď nechtějí, anebo nemohou, protože jich je jednoduše příliš málo. Demografická krize přináší také krizi na pracovním trhu. Chybí nejen dělníci v továrnách, ale i ošetřovatelé nebo zdravotní sestry. Dnes pouze dva tisíce, za dva roky možná pět. Tato pracovní místa nyní zaplňují především Ukrajinky. Podobně bez zahraničních pracovníků nepracují automobilky, bez Ukrajinců nejede stavebnictví, nebudou vzkvétat služby všeho druhu. Česko se dostalo mezi vyspělé západní země, které mají nízkou porodnost, ale velkou potřebu výkonné průmyslové práce (třetina HDP jde v ČR z průmyslu) a služeb, které je schopno v rámci ekonomického boomu rozvíjet. Ale jen když jsou lidé. Největší bolestí současnosti je to, že lidé nejsou. Nových se rodí málo, a pokud nepřijdou ti ze zahraničí, česká ekonomika nebude moci uplatnit svůj velký potenciál.

Každý odpovědný občan, natožpak politik, který má svou zemi rád, by se měl hodně rozmyslet, než začne zneužívat přirozený odpor k jinému a dělat z něj politickou xenofobní bariéru. Přilévá tím pod kotel nenávisti a zároveň stahuje plamen pod kotlem českého hospodářství.

Jistě, Česko může být soběstačné, ve výrobě i co do počtu lidí v práci, ale pak se musí smířit s tím, že bude také mnohem chudší. Že se omezí a nebude růst do nebes, kam po roce 1989 mířilo. Antiimigrační politika je politikou proti rozvoji, nejen kulturnímu a obecně lidskému, ale také proti rozvoji ekonomickému.

Každý si to umí spočítat, jen ekonomové ANO, Babiš a Havlíček, zřejmě počítat neumějí. Ne, omlouvám se, tak to není, spočítali si to až moc dobře, že se na škodě české ekonomice a na vlně zneužívání lidsky pochopitelných emocí vůči neznámému druhému opět vrátí do Strakovy akademie.

Je to riskantní, nebezpečná hra, která poškodí zemi na dlouhá desetiletí. Česko naopak potřebuje udělat vše pro to, aby cizinci mohli přijít do Česka pracovat a aby tu mohli v klidu společně s ostatními žít. To je skutečná práce pro republiku a její dlouhodobou prosperitu, ne nesmyslná rétorická vystoupení ve sněmovně namířená proti dobré budoucnosti českého politického společenství.

 

publikováno: 3. 7. 2023

Datum publikace:
3. 7. 2023
Autor článku:
Petr Fischer

NEJNOVĚJŠÍ články


Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …