Přítomnosti je 100!

Časopis Přítomnost oslavil sto let své existence. 17. ledna 1924 vyšlo první číslo politického týdeníku, který tehdy milionovým darem podpořil prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Šéfredaktor Ferdinand Peroutka, dodnes novinářská legenda, se tehdy snažil časopis vést jako otevřený a přemýšlivý prostor pro politické debaty o směřování československé státnosti v rámci evropské a celosvětové civilizace. Přítomnost, kterou po roce 1989 obnovil Martin Jan Stránský, pravnuk zakladatele Lidových novin, zůstává tomuto Peroutkově zakladatelskému gestu věrna dodnes.

Sto let Přítomnosti si ve slavné Národní kavárně v Praze na Národní třídě připomenulo více než pět desítek hostů. Mezi nimi i bývalí šéfredaktoři obnovené Přítomnosti po revoluci, bývalý předseda české vlády, disident a politik Petr Pithart či Libuše Koubská. Mezi přítomnými byl i politolog Jacques Rupnik, novinář Karel Hvížďala, Petr Kotyk z Památníku písemnictví nebo bývalý ředitel Knihovny Václava Havla a diplomat Michael Žantovský. Sto let Přítomnosti si přišla připomenout i bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Vydavatel Martin Jan Stráský si ve své řeči posteskl nad klesajícím zájmem o intelektuální práci a čtení, který je bohužel vlastní celé západní civilizaci. To ale podle něho neznamená, že bychom se tomuto samopohybu neměli zas a znovu paličatě stavět. Přítomnost tu vždy byla a je od toho, aby nabízela nepovrchní čtení o současném světě, jehož budoucnost se už dnes více či méně viditelně rýsuje.

Současný šéfredaktor Petr Fischer připomněl magnetismus slova tradice, kterou nelze brát jako nějakou zátěž či fetiš na vystavování, nýbrž jako živou výzvu k myšlení a odpovědnému vztahu ke společnosti, ve které žijeme. To je také jediný skutečně snesitelný význam slova vlastenectví, jehož vyprazdňování a zneužívání se Přítomnost vždy stavěla na odpor.

Petr Pithart vzpomínal na radostnou intelektuální výměnu, kterou v Přítomnosti jako šéfredaktor po revoluci zažil, například s filozofy Janem Sokolem a Zdeňkem Pincem, na konci pak vybídl vydavatele Martina J. Stránského, aby i porevoluční obnovenou tištěnou Přítomnost převedl do digitální podoby a zpřístupnil zájemcům v archivu na webu.

Sto let Přítomnosti jsme díky Vinným sklepům Kutná Hora Stanislava Rudolfského přivítali v Národní kavárně stylově – speciálním sektem z hlav rostoucích u barokního hospitalu v Kuksu, sekt, u jehož zrodu stál i nedávno zesnulý kníže Karel Schwarzenberg. Tradice pokračuje…



 

publikováno: 18. 1. 2024

Datum publikace:
18. 1. 2024
Autor článku:
Redakce Přítomnosti

NEJNOVĚJŠÍ články


ANO na vibu „populismu okamžiku“

Politika je skutečnou politikou jen tehdy, když vidí za horizont přítomnosti. Když se v dnešku stará …

Britský odsun do Rwandy

Řečnické klopýtnutí britského náměstka ministra vnitra Chrise Philipa před televizními kamerami připomnělo pozorným divákům okřídlený …

Ještě k zaručenému rozpadu Ruska ugrofinskýma očima

Po vraždě mého přítele a kolegy Jana Dlaska jsem v Přítomnosti pročítal jeho články. Připomínal jsem si …

Dějiny se osvobozují

Nad „vězením dějin“ ve filmovém dokumentu Je to dost zvláštní film. Jeho dějištěm se stala …

Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …