Pět priorit českého předsednictví aneb Velká šance

Pavel Bratinka

Podnikatel, bývalý politik, zakládající člen ODA

Nastávající předsednictví EU pro naši republiku představuje velkou šanci zlepšit naši pověst v rozsahu, v jakém by to nedokázala žádná PR kampaň stojící bezpočet miliard. Na první pohled to ovšem tak nevypadá.

Pořadí, v jakém na státy EU připadá úkol předsednictví, určuje pořadí, na kterém se v abecedě nachází počáteční písmena francouzského názvu dotyčného státu. Je to tedy věcí historické náhody, že naše země přebírá tuto štafetu od státu, který je jak spoluzakladatelem EU, tak atomovou velmocí.

My nejsme ani jedno z toho. Navíc jsme stále ještě přiřazováni do skupiny zemí, které kolektivně nepožívají velké důvěry „starých“ členů, což se samozřejmě odráží i v postojích medií. A k tomu přistupuje fakt, že jednání institucí EU se tradičně těší jen velmi malému zájmu veřejnosti.

Na druhé straně přebíráme předsednictví v době naprosto unikátní. Stačí se podívat na jeho priority:

  • Zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny
  • Energetická bezpečnost
  • Posilování obranných schopností Evropy a kyberbezpečnosti
  • Strategická odolnost evropského hospodářství
  • Odolnost demokratických institucí

Všechny spojuje základní rys – vyjadřují skutečnost, že se Evropa nachází pod mnohostranným útokem. Tento útok je pociťován i naprostou většinou veřejnosti v členských státech a z tohoto důvodu bude i pozornost veřejnosti k jednáním EU řádově vyšší než jindy. Dalším faktorem posilujícím naše postavení je skutečnost, že akutním zdrojem všech těchto ohrožení je mocnost, s jejíž nadvládou má naše republika zkušenost, jakou nedisponuje žádný „starý“ členský stát. Její útlak zažívali občané každý den. Tím se dostáváme k potenciálně největšímu přínosu našeho předsednictví.

Od každého předsednictví se samozřejmě očekává, že dotyčný stát zajistí zaprvé potřebné organizační služby pro zdárný průběh jednání různých institucí EU. Za druhé že bude všemožně napomáhat k dosažení shody nad projednávanými tématy. Držme tedy naší vládě a celému týmu palce, aby byly v tomto ohledu úspěšní.

Nicméně měli bychom si přát, aby se našemu předsednictví podařila ještě jedna věc: přiblížit jednotlivým občanům Evropy, že Evropská unie není jenom nástroj, jak například zajistit dostatek tepla, nýbrž způsob, jak spojovat síly k zachování jejich osobní svobody – například nazvat válku válkou.

Heslo našeho předsednictví – Evropa jako úkol – tedy bezkonkurenčně přesně vystihuje, co platilo vždy, ale bylo často s tragickými důsledky ignorováno. Pokud se našemu předsednictví podaří alespoň trochu zvýšit vědomí občanů, že je to i jejich úkol, pak to bude úspěšné předsednictví!

publikováno: 4. 7. 2022

Datum publikace:
4. 7. 2022
Autor článku:
Pavel Bratinka

NEJNOVĚJŠÍ články


Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …

Prodané české penze

Ze svého bytu v londýnské čtvrti Westminster sleduje František Nepil (76) současnou debatu o druhém pilíři penzijního …

Večírky s Přítomností XIII.

Pravidelný cyklus neformálních rozhovorů s významnými osobnostmi v exkluzivním Eccentric Clubu na Praze 1 ve středu 24. …

Gaza je jen epizoda

Od bezprecedentního teroristického útoku Hamásu na Izrael uplynulo půl roku, stejně dlouho trvá izraelská odveta …

Jak dál v Gaze?

Zdá se, že v Demokratické straně panuje široká shoda ohledně války v Gaze, která se opírá o dva …