Máme se bát nové evropské pravice?

Jiří Pehe

Politolog, spisovatel a politický komentátor

Strašidlo krajně pravicového nacionalistického populismu, které obchází Evropou a Spojenými státy, má mnoho tváří a odstínů. Ponecháme-li stranou neonacistická a neofašistická uskupení, která v západních demokraciích zůstávají na okrajích politického provozu, nejagresivnější odnoží relativně širokého spektra je takzvaná alternativní pravice, která vznikla v USA.

Ta americká hlásá biologický rasismus, který hájí nadvládu bílé rasy pomocí návratu patriarchální kultury. Součástí ideové výzbroje „alt-right“ jsou tak antifeministické postoje, boj za „tradiční“ rodinu nebo zákaz potratů. Ve vztahu ke světu pak antiglobalistické postoje opírající se o izolacionismus a ekonomický protekcionismus.

Steve Bannon, bývalý poradce bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který z prostředí alt-right vzešel, se pokoušel vytvořit cosi jako internacionálu „pravicového nacionalistického populismu“, jak svoji ideologii pojmenoval. Při cestě po Evropě v roce 2018 se sešel za účelem propagace svého projektu nejen s nejznámějšími postavami evropského nacionalistického populismu, jako jsou maďarský premiér Viktor Orbán, šéfka francouzského Národního sdružení Marine Le Penová nebo vůdce italské Ligy severu Matteo Salvini, ale také třeba s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Banonnova snaha evropskou nacionalistickou pravici sjednotit a propojit s  americkou ale paradoxně spíše ukázala, že „pravicový nacionalistický populismus“ má v Evropě příliš mnoho podob a jeho představitele nebude možné spojit v jakési internacionále ani nabídkami štědrých finančních injekcí z Bannonovy nadace.

Jeden ze zásadních rozdílů mezi americkou a evropskou nacionálně-populistickou pravicí lze najít už v chápání pojmu „pravice“. Spojují je stejné pohledy na řadu „kulturně-politických“ otázek, jako je třeba definice rodiny, a též obecně odpor k liberalismu s jeho agendou sociální rovnosti a emancipace nejrůznějších menšin. Jenže evropský „pravicový nacionalistický populismus“ je zároveň v mnoha ohledech levicový, pokud jde o jeho přístup k ekonomicko-sociálním otázkám. Navíc být „nacionalistou“ v USA, které jsou světovou mocností, užívající si bezpečí mezi dvěma oceány na kontinentu, kterému dominují, je něco jiného než být nacionalistou v evropských zemích.

Evropské nacionálně-populistické strany se tak logicky štěpí spíše podle svých postojů k evropské integraci. Ač mnohé do politiky vtrhly s bojovnými sliby vyvést své země z EU nebo rovnou evropský integrační projekt rozbít, povedlo se to zatím jen britským konzervativcům, kteří ovšem – i navzdory záplavě populismu v kampani před brexitem – zůstali vesměs na půdě tradičního konzervatismu.

 

Historické paralely

Důvodů pro roztříštěnost evropské „nacionálně-populistické pravice“ je ale víc. Patří k nim i historie, v níž evropské země bojovaly na různých stranách nejrůznějších válek, včetně dvou světových. Strany hlásající nacionalismus tak snadněji nalézají společnou řeč v odporu proti evropské integraci než při pohledu na historii. Pěkným příkladem jsou potíže českých národovců s maďarským premiérem Viktorem Orbánem (a do jisté míry s Alternativou pro Německo), jakmile se začne mluvit o Benešových dekretech a vyhnání maďarských a německých menšin z Československa.

Historické konotace vytvářejí minové pole i v interpretování identity nově vzniklých nacionalisticko-populistických hnutí. To se ukázalo kupříkladu už na konci minulého století v případě rakouských Svobodných, kteří byli i kvůli výrokům jejich tehdejšího lídra Jorga Heidera obviňováni ze sympatií k nacismu. Svobodní jsou zároveň dobrým studijním materiálem pro všechny, kdo dnes vidí jako téměř konec demokracie možný vstup Švédských demokratů do nové švédské vlády nebo vůdčí roli Bratrů Itálie v příští italské vládě. Už tehdy se ukázalo, že působení v koaličních vládách s tradičními stranami má na nacionálně populistické subjekty rozkladný efekt.

Jejich agenda je před vstupem do koaliční vlády absolutistická. Když ji nemohou uplatňovat, spustí se vnitřní konflikty mezi zastánci „taktických kompromisů“ a těmi, kdo tvrdí, že se strana spoluprací s demokraty kompromituje. Posun z extrémních pozic k politickému středu, který započala Le Penová, ji dostal do nesmiřitelného konfliktu s otcem dokonce ještě před tím, než měla Národní fronta, později Národní sdružení, šanci stát se součástí francouzské vlády.

Západní nacionální populisty také nelze srovnávat s nacionálně populistickými stranami v Maďarsku, Polsku a na Slovensku, které i kvůli postkomunistickým specifikům a rozporuplným zkušenostem s ekonomickou transformací dokázaly vytvořit vlády jedné strany. Ty se pak, i kvůli slabým demokratickým tradicím, jaly měnit ústavy i volební systémy a omezovat svobodu médií i občanské společnosti.

Nejenže je scénář „vlády jedné strany“ v západní Evropě velmi nepravděpodobný, ale i vztah k liberální demokracii jako politickému systému je u lídrů západoevropských populistických nacionalistů po téměř osmdesáti letech demokratické zkušenosti méně problematický.

 

Italská karta

Vítězství Bratrů Itálie v čele s Giorgií Meloniovou rozpoutalo debaty o tom, s jakým politickým uskupením máme vlastně co do činění. Je pravda, že svými symboly i bývalými sympatiemi samotné Meloniové navazují Bratři Itálie na neofašistická poválečná hnutí v Itálii, ale program strany i prohlášení jejích vůdců jsou směsicí tradičně konzervativních postojů a ideologie dnešní alternativní pravice. Vzývání národních hodnot i tradiční rodiny, útoky na komunitu LGBT nebo odpor k potratům překrývá pragmatický postoj k EU a k pokračující účasti v eurozóně.

Itálie je s 200 miliardami eur největším příjemcem peněz ze záchranného balíku EU, což je pro zemi s obřím zadlužením, jejíž nová vláda bude čelit velkým ekonomickým problémům, zcela zásadní. Lze tak očekávat spíše pragmatickou politiku, která bude ve snaze udržet si radikálnější voliče podbarvená hesly z arsenálu nové pravice. Reálné uskutečňování takové politiky ovšem bude narážet, stejně jako se to už děje v Polsku a Maďarsku, na riziko ztráty přílivu evropských peněz.

Prohlášení některých českých politiků z řad občanských demokratů, že Bratři Itálie jsou prostě jen konzervativní strana a Meloniová je nová Margaret Thatcherová, se ovšem míjí s realitou. ODS je sice s Bratry Itálie společně ve frakci Evropští konzervativci a reformisté v EP, ale Bratři Itálie jsou asi tak „tradičně konzervativní“ a „thatcherovští“ jako další člen této skupiny – polské Právo a spravedlnost.

Ve skutečnosti se dá čekat, že Bratři Itálie budou „evropštější“ než ODS a PiS, které reprezentují země bez eura. A zároveň podle Meloniové nebudou patřit do skupiny národně populistických a krajně pravicových stran EU, které zastávají z různých důvodů smířlivé postoje k putinovskému Rusku.

Tam patří spíše pravděpodobní koaliční partneři Bratrů Itálie – Salviniho Liga Severu a Forza Italia Silvia Berlusconiho. Otázkou ovšem je, jaký budou mít v příští vládě vliv. A také, jak dlouho koaliční vláda i kvůli možným sporům o mezinárodní orientaci Itálie vydrží.

publikováno: 17. 10. 2022

Datum publikace:
17. 10. 2022
Autor článku:
Jiří Pehe

One comment on “Máme se bát nové evropské pravice?

Comments are closed.

NEJNOVĚJŠÍ články


ANO na vibu „populismu okamžiku“

Politika je skutečnou politikou jen tehdy, když vidí za horizont přítomnosti. Když se v dnešku stará …

Britský odsun do Rwandy

Řečnické klopýtnutí britského náměstka ministra vnitra Chrise Philipa před televizními kamerami připomnělo pozorným divákům okřídlený …

Ještě k zaručenému rozpadu Ruska ugrofinskýma očima

Po vraždě mého přítele a kolegy Jana Dlaska jsem v Přítomnosti pročítal jeho články. Připomínal jsem si …

Dějiny se osvobozují

Nad „vězením dějin“ ve filmovém dokumentu Je to dost zvláštní film. Jeho dějištěm se stala …

Americká show: premiér Fiala našel téma voleb

Z návštěvy premiéra u amerického prezidenta je opět česká mediální událost roku, a to přestože její mezinárodní …

Spiknutí, ale z které strany?

V každé zemi se občas dějí věci, které odhalují stav společnosti anebo alespoň její části. Takovou událostí …

Umlčení Palestinci v Gaze a Izraeli

Na obou stranách izraelsko-palestinského konfliktu dochází k porušování práva na svobodu projevu. Ať už se jedná …

Martin Řezníček: Nejsme v televizi od toho, abychom lidi kádrovali

Poslední březnovou středu byl hostem Večírku Přítomnosti v Eccentric Clubu redaktor České televize, moderátor Událostí a dalších …